Motten beheersen snel plaatsen waarop ze dichte toegang hebben tot voeding of kleding. Motten zijn erg lastig, maar je kan er gemakkelijk bevrijd van geraken.
In dit artikel stellen we huiselijke methodes voor tegen voedselmotten. Laat je inspireren en kom te weten hoe je je eens en voor altijd kan bevrijden van motten in de huiselijke omgeving.

Wat zijn motten?

Motten zijn langwerpige, bruin-grijze insecten die op vlinders lijken. Ze vreten bijzonder graag in keukenkasten, in droge, mulle producten zoals bloem, graankorrels, rijst en dergelijke. Motten kunnen zich bevinden in producten of verpakkingen en teken van hun aanwezigheid zijn kleine larven en draadjes die op spinnenwebbetjes lijken. Ze leggen eitjes in de kleinste hoekjes, je kan ze dus vinden in de hoek van een kast, achter een lijst, op blikjes met levensmiddelen of in papieren of plastic verpakkingen van droogkorrelige producten.

Geurzakjes

Hoe komen voedselmotten in huis?

Voedselmotten kan je zonder dat je het weet uit een winkel meebrengen of ze kunnen bij ons terechtkomen van een buur. Larven zijn in staat folie door te bijten en binnenin de verpakking te komen, daarom kunnen we ze zelfs in een verpakt, nieuw gekocht product tegenkomen. De wijfjesmotten leggen ongeveer 200-400 eitjes waaruit nadien larven komen. Door het feit dat motten zich heel snel vermenigvuldigen, dien je bijzonder te letten op een propere omgeving en ervoor te zorgen dat je geen voorwaarden creëert waarin ze zich kunnen voortplanten.

Huiselijke methodes tegen voedselmotten

In de winkels vind je veel chemische producten die huisinsecten bestrijden. Vaak bevatten deze producten echter stoffen die ongunstig of zelfs schadelijk zijn voor onze gezondheid. Wij kennen echter de huiselijke methodes voor voedselmotten! Volledig natuurlijk en onschadelijk.

Om van deze insecten af te komen, dien je vooral alle producten te verwijderen waarop we tekenen van de aanwezigheid van motten zien – dit zijn de eerder genoemde kleine larven en draadjes.Vanwege het feit dat de larven de folie kunnen doorbijten en bijna ongemerkt in het product kunnen komen, dienen droge en mulle producten opgeborgen te worden in goed afgesloten, bij vookeur glazen verpakkingen. De kasten dienen te worden gewassen met azijn of water met zeep – bijvoorkeur lavendelzeep. Leg, nadat je de keuken hebt schoongemaakt, zakjes gevuld met lavendel in de kasten en laden. Lavendel is een natuurlijk bestanddeel dat je effectief bevrijdt van een mottenplaag.

Huiselijke methodes tegen voedselmotten DIY

Hoe maak je de lavendelzakjes tegen de motten?

Het volstaat wat lavendel te kopen of in je tuin te knippen. Gedroogde lavendel koop je probleemloos op internet. Verse lavendel bekom je op de markt of bij de bloemist. Dergelijk lavendel zal tijdens het gebruik drogen.
Het ideale zakje voor lavendel is een linnen zakje of organzazakje. Het eerste heeft een natuurlijk uitzicht en bedekt de inhoud volledig, het tweede, het organzazakje, is transparant – toont de lavendelinhoud van het zakje.

De zakjes zijn verkrijgbaar in veel formaten, dessins en kleuren. Je kan ook kiezen voor zakjes met een lavendelopschrift, die naast de praktische functie ook heel mooi en opvallend zijn. Voor het maken van een lavendelbuideltje stellen we het formaat 8×10 cm of iets groter voor.

In de zakjes 7×9 cm kan wat minder lavendel opgeborgen worden, maar bij deze zakjes kan je kiezen of het buideltje aan één (SDB) of aan twee kanten (standaardzakjes) met een touwtje wordt dichtgetrokken.

In het bijzonder bevelen we de zakjes met lavendelbedrukking in het formaat 10×13 cm aan.

Huiselijke methodes tegen voedselmotten